3 Νοε 2014

Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας στην Ελλάδα- Ένας μετεωρολόγος διαβάζει την είδηση
-Το έμαθες? Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας!!!

-Μα ποιος το είπε?

- Όλα (σχεδόν) τα site

- Και ποια είναι η πηγή τους?

- ………………………………(απόλυτη σιωπή)

Αν κάποιος αναζητήσει σe μια μηχανή αναζήτησης το «Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας» θα βρει δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες που το έγραψαν τις τελευταίες δύο ημέρες.
Ανάμεσά τους και πολλά αξιόπιστα ειδησεογραφικά portal,  από τα οποία ενημερώνονται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. θα βρει λοιπόν την «είδηση» ότι «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας για την Ελλάδα και γενικά για τα Βαλκάνια»  

Δεν αναφέρεται όμως καμία πηγή πληροφόρησης ούτε από το εσωτερικό ούτε από το εξωτερικό. Δεν αναφέρεται να το ισχυρίστηκε κανένας μετεωρολόγος (Έλληνας ή ξένος) πολύ περισσότερο κάποια Μετεωρολογική Υπηρεσία είτε η δική μας ΕΜΥ ούτε κάποια άλλη ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Υπηρεσία….

Πρόκειται για μια «είδηση» που ξεκίνησε μάλλον να αναπαράγεται πριν τουλάχιστον πέντε ημέρες. Αρχικά η «είδηση» ήταν ότι «ως τον ψυχρότερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη». Εκεί σαν επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας αναφερόταν και το όνομα κάποιου Γερμανού μετεωρολόγου που εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία.  Αυτός φαίνεται να είχε απλώς δηλώσει ένα γενικό για όλη την Ευρώπη ότι «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη 'απόψυξη' ούτε καν τον Μάρτιο»,  «ο φετινός χειμώνας 2014-15 θα είναι αφύσικα παγερός»

Ίσως βέβαια  αυτές οι δηλώσεις να μην έγιναν και ποτέ…. Mόλις προχτές (1/11/2014) ο ίδιος αυτός μετεωρολόγος (D. Jung) δίνοντας συνέντευξη στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα  Die Welt δηλώνει « Ακριβείς προβλέψεις για μήνες δεν είναι δυνατες. Μπορεί κανείς μόνο να πει εάν μια σεζόν θα είναι θερμότερη ή ψυχρότερη από την κλιματική τιμή. Για την περίοδο από το Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, οι φετινές κλιματικές τάσεις σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δείχνουν για την Ευρώπη  σαφώς έναν  μάλλον πιο ζεστό χειμώνα»!!!!!

Τελικά κάτι που ίσως το είπε κάποιος Γερμανός (το πιο πιθανό να έχει πει το αντίθετο) και αναφερόταν σε όλη την Ευρώπη,   τελικά με την μέθοδο του «χαλασμένου τηλεφώνου" και με το “copy paste» κατέληξε στην «είδηση» που έχουν σχεδόν όλοι ότι «ένας βαρύς χειμώνας έρχεται στην Ελλάδα»

Μήπως πρέπει να πάω στο χωριό να κόψω ξύλα?

Με τιμή
Παναγιώτης Γιαννόπουλος
Φυσικός Μετεωρολόγος FRMetS
Mέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας

Υ.Γ. Υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται με το αν διαδίδονται πλαστές ειδήσεις στη χώρα μας?
Υ.Γ μήπως κάποιος έκανε καποιο "πείραμα", για το πόσο εύκολα μπορεί μια "είδηση" που εσύ φτιάχνεις να την έχει όλο το ελληνικό Ιντερνέτ ως αληθινή?